Ne félj a változástól

2014-02-04 | Szerző | Véleményezem

Egy hasznos megoldást gyakran azért tart sokáig átültetni a gyakorlatba, mert a változástól való félelem nagyobb, mint a fennálló szituáció kellemetlensége.

Más szóval: az emberek inkább megvárják, hogy szívinfarktust kapjanak vagy cukorbetegek legyenek, mint hogy időben diétázni kezdjenek.

Egy marketinges számára nincs ennél frusztrálóbb szemlélet: hiába hiszünk abban, hogy a termékünk hasznos, az emberek nem vásárolják meg, de még csak észre sem veszik.

Az egyik megoldás ilyenkor az, ha átalakítjuk az ajánlatot. Egy értékesítést támogató szoftverével a gyártó ezt tette. Ahelyett, hogy az ügyfelek méregdrágán megvették volna (vagy nem) egy ideje havi előfizetéssel is használhatják.

A másik megoldás, ha ún. paradigmaváltás következik be. Amikor a termék egy már létező rendszert helyettesít, a fogyasztónak nincs más választása, mint észrevenni és alkalmaznia azt. Ez történt például az e-mail esetében. Amikor ügyfeleinknek és munkatársainknak már volt internet-hozzáférésük, mi is előfizettünk, mert a korábban megfelelő kommunikációs formák ( a fax és a többi) hirtelen elégtelenekké váltak.

Fogyasztóink világképe alapvetően meghatározza, hogyan viszonyulnak termékünkhöz, szolgáltatásunkhoz. Ennek tükrében értelmeznek bármit, amit mondunk vagy cselekszünk.

Történetünket csak akkor hallják meg, ha azt saját világképüknek megfelelő keretbe ágyazzuk.

A fenti sorokat Seth Godin osztotta meg velünk legújabb tanulmányában.

Kategória: Heti tipp

avatar

A cikk írója (A cikk írója )

2000 óta foglalkozom napi szinten online marketing kommunikációval. 2001-ben megnyertem Magyarország Első Internet Túlélő bajnokságát. 2004-2005-ben részt vettem, mint szervező és előadó a Pannon GSM, Magyarország 10 városába eljutó Internet Roadshow-n. Az azóta eltelt időszakban az eltérő és különleges tanácsaim segítségével, cégek megerősítették és fejlesztették hagyományos és online kereskedelmüket. Köszönöm, hogy együtt dolgozhattam, dolgozhatok velük! -------> Önnek is segíthetek? Tel.: +36-30-735-69-96

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.